Stručni savjeti

Primjena herbicida Faraon i Talon nakon nicanja kukuruza

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/talon_%2B_faraon.jpg

U tehnologiji proizvodnje kukuruza jedna od sastavnih neodvojivih aktivnosti je zaštita kukuruza od korova. Najviše zastupljen način zaštite od korova je tretiranje poslije sjetve do razvoja 3. lista kukuruza. No, takav način zaštite nije jedini te postoji i zaštita poslije nicanja kukuruza više od 3. lista te korova.


Suzbijanje muha

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/muha_-_musca_domestica.jpg

Muhe su insekti koji svojom pojavom kod čovjeka mogu uzrokovati nervozu, te ne čudi uzrečica iz naroda "dosadan si kao muha". Njihova pojava ne smeta samo čovjeka već i domaće životinje, te se stoga mora pristupiti pažljivo rješavanju problema prevelike pojave muha u ljudskom okolišu. U ovom tekstu pozabaviti ćemo se problemom koje muhe stvaraju u stočarskoj proizvodnji i na koji način moramo djelovati, ne bi li taj problem rješili.Muhe osim što ljude čine nervoznima i uznemiravaju životinje (kod krava u laktaciji mogu uzrokovati pad produkcije mlijeka do 30%), one prenose mnoge zarazne bolesti. Stoga njihovo suzbijanje mora obuhvatiti niz mjera, a vrlo bitna je čistoća staje, farme i same okolice.


Suzbijanje vanjskih parazita

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/buha%2C_u%C5%A1%2C_stjenica_i_krpelj.jpg

Veliki problem u uzgoju životinja predstavljaju vanjski paraziti (ektoparaziti). To su buhe, uši, krpelji, uzročnici šuge i sl. Suzbijanje ektoparazita na životinjama provodi se prema uputama veterinara. Vrlo bitno je da se suzbijanje tih parazita provede osim na životinjama i u prostoru u kojem životinje borave.


Suzbijanje komaraca, žohara i stjenica

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/komarac.jpg

Insekti poput komaraca, žohara i stjenica su vrlo veliki problem za ljudsku i životinjsku populaciju. Svojom pojavom uzrokuju probleme kojih smo svi vrlo svjesni. Pojava komaraca u posljednje vrijeme vrlo je aktualna tema, jer se uslijed velike vlažnosti i povišenih temperatura stvaraju nove generacije, koje nasrću na toplokrvne organizme. Njihovi ubodi i svrbež učinkovito nas podsjećaju na potrebu zaštite od njih.Žohari su prisutni u nastambama gdje postoje ostaci hrane, kojom se oni hrane. Njihova pojava djeluje negativno na ljude, gdje kod mnogih građana uzrokuju gadljivost i odbojnost. Žohari se skrivaju u vlažnim i tamnim prostorima, te se najčešće kreću kada se ljudska aktivnost u prostoru smiri.Stjenice se rjeđe pojavljuju, no njihova pojava znači da su se zavukle u ležajeve i slične prostore gdje svojim ubodima ne omogućavaju domaćinu (toplokrvnom organizmu) normalan odmor.


Tekući sumpor

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/images/pages/teku%C4%87i_sumpor_1l.jpg

Upotreba sumpora u poljoprivredi je danas poprimila velike razmjere, pogotovo kao sredstvo zaštite bilja i gnojivo. Učinkovitost i ekološka komponenta su dva glavna čimbenika koja osiguravaju sumporu tu poziciju.


Skladištenje gomolja krumpira i spriječavanje klijanja

Davor Popović, dipl.ing.agr.

Završetkom uzgoja krumpira i njegovim vađenje potrebno je provesti njegovo skladištenje. Gomolji krumpira imaju karakteristiku da pri toplijim temperaturama i višom vlažnošću počinju sa novim vegetecijskim ciklusom, odnosno klijanjem. Nažalost, klijanje gomolja često započinje u skladištu što dovodi do značajnih šteta na samim gomoljima. Gomolji gube na kvaliteti i masi, što u konačnici dovodi do propadanja samih gomolja.


Zadnje radnje u vrtu prije dolaska zime

Davor Popović, dipl.ing.agr.http://www.genera.hr/media/uploads/images/pages/champion_flow_i_modro_ulje_1_l.jpg

Krajem svakog vegetacijskog ciklusa, nakon berbe plodova na polju, višegodišnjem nasadu ili vrtu, posao nije završio. Na početku mjeseca studenog, dok je vrijeme još uvijek relativno toplo i stabilno (naravno ovo je promjenjiv podatak iz godine u godinu), treba pripremiti zemlju i naše biljke za nadolazeću zimu i novi vegetacijski ciklus za iduću godinu.